Wat is Sous Vide koken

Sous Vide koken is een bereiding techniek die al heel oud is. Over de oorsprong zijn verschillende verhalen bekend, maar dat het al meer dan 100 jaar gebruikt wordt in de diverse keukens, dat is wel duidelijk. Het betekend letterlijk onder(Sous) vacuĆ¼m (Vide) koken. Je vacumeert het voedsel in een speciale zak, en legt deze in een waterbad die op 1 temperatuur is ingesteld. Gaarheid is immers een bepaalde kern temperatuur die verschilt per product, vlees, vis gevogelte, groenten noem maar op. Doordat het product niet warmer kan worden dan de ingestelde water temperatuur heb je maximale controle over de gaarheid van het product. Daarnaast worden er, door het langdurig verwarmen van het product, allemaal chemische processen gestart die bijdragen aan de smaak en de structuur van het product. Het wordt vaak als smaakvoller en malser ervaren, en is daarnaast ook nog garantie voor altijd dezelfde garing.

Klik hier voor mijn blogs over het sous vide koken…..

In de onderstaande video ga ik dieper in op wat sous vide koken is. Het was een van mijn eerste video’s jaren geleden en toen nog heel langdradig, maar daardoor boordevol waardevolle informatie. Ik ga nog is een revisie doen op deze video en hem een stuk korter maken. Maar voor nu veel kijkplezier.