Kip teriyaki uit de hooimadam

Vandaag gaan we aan de slag om zelf kip teriyaki te maken maar dan in de hooimadam. Iedereen kent teriyaki wel bij de chinees. Heerlijke kip met een beetje zoetig sausje. Maar kan je dat ook thuis maken, en ook nog in de hooimadam? Ja hoor dat is geen enkel probleem, en zo doe je dat.

Allereerst natuurlijk de ingredienten in huis halen. Dit is wat je nodig hebt:
– 500 gram kippendijen filet
– 200 ml soja saus (Ik gebruik ketjap manis)
– 3 eetlepels appelcider azijn (of rijst azijn of wijn azijn)
– 3 eetlepels honing
– 3 eetlepels bruine suiker
– 2 teentjes knoflook
– 1,5 cm verse gember
– Peper en zout
– Je favoriete rijst
– Bosui of lente uit

De bosui mag nog even in de koelkast. De kippendijen voorzien wij van zout en peper en laten dit even lekker intrekken in de koelkast.

Vervolgens maak je een marinade van de soja saus, appelcider azijn, honing, bruine suiker, knoflook en de gember en roer dit even goed door. Laat dit ook even staan zodat de gember en de knoflook hun smaken al goed kunnen afgeven.

Zet een braadpan op het vuur en voeg de marinade toe in de pan. De kip kan er meteen bij. Eventueel als je wil kan je de kip even voorbraden, maar dat hoeft niet. Breng de marinade met de kip aan de kook en laat deze een minuut of 6 rustig doorkoken.

Zet de hete pan in de juiste maat hooimadam en zet deze weg. Na een uur gaan we de rijst bereiden. Hou er rekening mee dat de rijst ongeveer 30% langer moet garen in een hooimadam dan dat op het pakje staat. Doe de juiste verhouding in een pannetje en zet deze op het vuur. Laat het wederom een minuut of 5 goed doorkoken en zet ook deze in de hooimadam (wel een andere anders past het niet) en laat dit zo’n 35 tot 40 minuten garen in de hooimadam.

Als de kip anderhalf uur heeft gehooimadammed, kan deze uit de pan. Gewoon even op een schaal leggen, met wat zilverfolie eroverheen. Zeef de marinade of haal de stukjes gember en knoflook er met een schuimspatel uit en verhit de marinade opnieuw. Dat word meteen de saus. Je kan hem nu in laten koken of, zoals ik dat doe, even aanlengen met wat maizena zodat je een dikke saus krijgt.

De rijst kan nu ongeveer wel uit de hooimadam, even uit laten dampen en dan kan alles op het bord. Rijst eerst, dan de (gesneden) kip en vervolgens een scheut saus er overheen. Dan nog wat gesneden bos of lente ui er overheen en voila. Aanvallen maar. Nom nom nom!

Natuurlijk heb ik alles in een (hilarische) video gezet en die vind je op mijn youtube kanaal 🙂

Ik zou zeggen probeer het is en laat me via youtube vooral weten wat je ervan vondt. Bedankt voor het lezen en kijken en laterrrrr