Koken met de hooimadam

De hooimadam. Een moderne versie van de hooikist. Hooikisten waren vroeger gemeengoed in de heel veel huishoudens. Men kookte een gerecht, bijvoorbeeld een stoofschotel, op. het fornuis en lieten hem dan nagaren in een kist vol met hooi. Door de isolerende werking bleef de pot nog lang warm en zo koste dat minder energie.

Een hooikist

Ik was wel benieuwd of in een tijd waar energie extreem duur is, zoiets uitkomst kan bieden om nog lekker te kunnen koken. Dus heb ik er eentje besteld bij de hooimadam. Er zijn meerdere merken die allemaal hetzelfde leveren. Schapenwol (vaak van texel) in een stoffen soort van muts waar je de pan in kan doen. Ik heb een set besteld, dat betekend dat je voor ongeveer 100,- euro een kleine madam, een grote madam en nog een kus van de madam krijgt. Die hooikus is bedoeld voor pannen die te groot zijn voor de kleine madam, maar te klein voor de grote madam. Je doet dan de kus om de pan heen en zet hem in de grote madam, immers hoe strakker de isolatie om je pan zit, hoe beter deze isoleert.

Volgens de instructies zou de inhoud van je pan na 3 uur “madamme” nog zo’n 38 graden moeten zijn. Maar goed gereedschap is het halve werk, en mijn gietijzeren pan was na 3 uur nog 70 graden, en na 4 uur zelfs nog 60 graden. Het overgrote gedeelte van mijn stoofpot was gaar, maar de echt grote stukken (die ik zo lekker vind) niet dus hij moet iets langer dan normaal stoven. Dat is geen enkel probleem omdat er geen vuur aan te pas komt, kun je gewoon dingen gaan doen en de madam haar werk laten doen.

De conclusie is: Dit werkt echt extreem goed maar je zult iets meer geduld moeten hebben (of het vlees wat kleiner snijden, dat kan natuurlijk ook) voordat je gerecht klaar is. Ik ga hier nog meer mee experimenteren en ik zal daar uiteraard verslag van doen.

In onderstaande video is het complete verslag plus het recept te zien!