Babi pangang uit de hooimadam

Je eigen babi pangang maken in een hooimadam. Wie wil dat nou niet. Nou ik wel kan ik je vertellen dus heb ik hem lekker gemaakt :).

Wat heb je nodig. Het onderstaande recept natuurlijk. Een hooimadam en wat tijd om de video te bekijken. En veel geduld. Dat is alles 🙂

Beetje kort door de bocht uiteraard. Het recept is heel simpel. Zorg dat je alle onderstaande ingrediënten in huis hebt. Het buikspek (zonder zwoerd overigens) snij je in aan de vette kant. Dan trekt de marinade er goed in, en word het buikspek lekker krokant straks. Dit doe je ook aan de onderkant. Even een paar “repen”snijden in het vlees dan trek alle smaken er goed in

Mix alles van de Marinade door elkaar heen en leg het buikspek hierin in. Het beste is natuurlijk als je dit even vacuum kan trekken, dan trekt het er nog beter in. Dit laat je een dag in de koelkast zo staan. Dan is hij echt goed gemarineerd.

Hou er rekening mee dat het vlees ongeveer 6 uur moet garen. Dus begin op tijd de volgende dag. Neem een goede dikke pan en leg het vlees inclusief de marinade daarin. Zet hem op het vuur met de deksel erop en verhit deze op een hoog vuur totdat de pan, bokke en bokke heet is. Dan stop je de pan in een hooimadam, en wacht je een uur of 2 a 3. Dit hangt af van de dikte van de pan. Een dikkere gietijzeren pan zal langer warmblijven dan een dunne “normale” pan. Dus weet je het niet zeker, verhit de pan na 2 uur gewoon weer even goed heet. In totaal laten we het vlees zo een 6 uur garen.

Een kwartier voordat het vlees gaar is beginnen we met het maken van de saus en natuurlijk de rijs of nasi, net wat je lekker vindt. Zet ook de gril aan op standje heet. Als het vlees 6 uur in de hooimadam heeft gezeten, haal je het vlees uit de pan en doe je deze even onder een gril voor 10 a 15 minuten. Dit is afhankelijk van de afstand tot de gril en de hitte van de gril. Dus gewoon opletten en zorgen dat het knapperig word maar niet verbrand.

Dan bedje van rijst, vlees erop (snij het in stukjes) en daarna de saus en klaar :). Klinkt makkelijk en dat is het ook, zie het filmpje. Dat is het, en dan volgen nu de ingrediënten:

Het recept. Om te beginnen met de marinade en het vlees:

  • 500gr buikspek
  • 25 ml ketjap manis
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl piment/gerookte paprikapoeder
  • 3 el bruine suiker
  • 3 el gembersiroop
  • 1 el appelcider azijn

En voor de lekkere saus:

  • 200ml water
  • Blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 2 el chilisaus
  • 2 el gember siroop
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el honing
  • 2 el bruine suiker
  • 1 tl knoflookpoeder

In het onderstaande filmpje leg ik hoe je dit recept kookt. Maar het is zeker de moeite waard :). Als je het maakt, laat je me dan even weten in de comments onder het filmpje (op YouTube) wat je er van vindt?

Eet smakelijk 🙂