Het zelf klaren van roomboter

In de keuken heb je eigenlijk twee soorten vetten namelijk plantaardige vetten en dierlijke vetten. Eigenlijk zou je vooral in de plantaardige oliƫn moeten bakken omdat dit een stukje gezonder is dan in bijvoorbeeld roomboter. Echter geeft een olie niet dezelfde smaak af die roomboter geeft waar men zo dol op is.

Het voordeel van bakken in bijvoorbeeld olijfolie is wel dat de temperatuur veel hoger kan worden, en je stukje vlees dus sneller en beter dicht schroeit en daardoor je meer sappen binnen houd en een beter mayar effect krijgt.

Maar wat nou als we die eigenschappen ook met roomboter kunnen krijgen. Dat heet het clarificeren of het klaren van boter. Tijdens dit proces zal het meeste water verdampen, en scheid je het melkvet, waarin we willen bakken, van het eiwit welke we niet willen behouden. Hierdoor krijg je een heldere boter die je kunt verhitten tot zo’n 170 a 180 graden en je toch dat smaakje krijgt wat we zo gewend zijn van het bakken in roomboter.

Het proces is heel simpel. Je hebt nodig een grote pan met heet water (niet kokend) een kleinere pan die in de grote pan kan (au bain Marie methode). Een pakje roomboter, een weckpot en wat geduld. Eventueel een zeefje of kaasdoek om het laatste beetje eiwit eruit te filteren

Je zet de grote pan op en zorgt dat hij tegen de kook aan zit. Vervolgens doe je de roomboter in het kleine pannetje (een kom mag ook natuurlijk) en deze verwarm je in het warme bad van Marie. En nu geduld, en je zult zien dat bij het smelten de zware eiwitten naar de zakken en de vetten zullen gaan drijven. Wacht een 10 tot 15 minuten totdat dit proces klaar is afhankelijk van de hoeveelheid boter die je gebruikt.

Neem de pan uit het bad en schenk voorzichtig de vetten over in de weckpot. Doe dit langzaam zodat je bijna geen eiwitten meeneemt. Je kan eventueel een theezeef of kaasdoek gebruiken om te voorkomen dat er eiwit in je geklaarde boter komt.

That’s it, wegzetten en gebruiken bij je biefstuk of het kort aanbraden van kip. Probeer het is, het is makkelijk en lekker en zo gepiept.

Wil je meer informatie of het proces eens zien, check dan mijn YouTube video hieronder.